Εκτάκτως τη Κυριακή 12/12 η β΄μέρα του Φεστιβάλ της Δράμας στην Άνδρο

ΝΕΑ

Εκτάκτως τη Κυριακή το βράδυ, στις 8:15μμ στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου,

το β΄μέρος με τις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας 

 

LAST VISIT του Σπύρου Αλιδάκη

Η ταινία

Το Last Visit είναι ένας φόρος τιμής στον Λευτέρη Βογιατζή (1945 – 2013), ο οποίος αποτελεί έναν αδιαμφισβήτητο σταθμό στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Καθόρισε ανθρώπους, έργα, τη θεατρική μας αντίληψη, τη ροή του θεατρικού γίγνεσθαι. Καθόρισε και καθορίστηκε από το χώρο του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων. Aφησε έργο, μνήμες, αισθήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν και να αφορούν και να συγκινούν όσους τον γνώρισαν παλιότερα και όσους τον γνωρίζουν τώρα. Μέσω αυτής της περίεργα ονειρικής περιήγησης επιστρέφει για μια τελευταία φορά στον αγαπημένο του θεατρικό χώρο αποχαιρετώντας φίλους και συνεργάτες.

Ο σκηνοθέτης

Ο Σπύρος Αλιδάκης (γενν. 1977) είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Η κινηματογραφική και θεατρική του καριέρα ξεκίνησε το 2002, ως βοηθός σκηνοθέτη δίπλα στον Λευτέρη Βογιατζή. Από το 2014 είναι υπεύθυνος στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Εχει σκηνοθετήσει ένα θεατρικό έργο, 7 μικρού μήκους ταινίες – αρκετές από τις οποίες έχουν πάρει μέρος σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του και αυτή την περίοδο βρίσκεται στην προετοιμασία της επόμενης κινηματογραφικής και θεατρικής του παραγωγής

 

ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ της Μέμης Κούπα

Η ταινία

Αθήνα, 2022. Μετά από μια σειρά φυσικών καταστροφών, ο φόβος έχει κυριεύσει τους Αθηναίους. Οι περισσότεροι έχουν χάσει τον ύπνο τους. Κάποιοι λένε ότι τα βράδια, στους άδειους δρόμους της πόλης ακούγεται ένας παράξενος ήχος. Aλλοι πιστεύουν ότι κυκλοφορεί ένα πλάσμα της νύχτας, που βοηθάει όσους έχουν ανάγκη. Είναι αστικός μύθος ή υπάρχει στ’ αλήθεια; Στη διάρκεια μιας νύχτας, οι χαρακτήρες που θα διασταυρωθούν μαζί του, θα πλησιάσουν ο ένας τον άλλο και για πρώτη φορά μετά από καιρό, θα κοιμηθούν.

Η σκηνοθέτης

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Εχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός στη διαφήμιση. Εχει σκηνοθετήσει μουσικά βίντεο, corporate videos, πειραματικές ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις ως video artist. Από το 2016, γράφει και σκηνοθετεί ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας και, παράλληλα, ετοιμάζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της.

 

ΤΟ ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ της Άρτεμις Αναστασιάδου

Η ταινία

Δύο αδέλφια, ένα ξόρκι, πληγωμένα τοπία κι ένα αναπόφευκτο φευγιό. Το βανκούβερ, μια καθημερινή ιστορία μετανάστευσης, θα γίνει το χρονικό μιας εξαφάνισης.

H σκηνοθέτης

Σκηνοθέτης και σεναριογράφος από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο στην Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν. Η τελευταία της ταινία, «I am Mackenzie», κέρδισε το βραβείο της καλύτερης μικρού μήκους του Τέξας στο SXSW 2019, και το βραβείο Τώνια Μαρκετάκη στο Φεστιβάλ της Δράμας. Προβλήθηκε σε πάνω από 100 διεθνή φεστιβάλ, αναμεσά τους και τα BFI και POFF Black Nights. Εχει διδάξει κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και του Μιζούρι. Από το 2020 διδάσκει σινεμά στο Αμερικάνικο Κολλέγιο (Deree). «Το Βανκούβερ» είναι η πρώτη της ταινία στην ελληνική επαρχία. Ακολουθώντας μια νεορεαλιστική πρακτική, η Αρτεμις συνεργάστηκε με μη επαγγελματίες ηθοποιούς και συμπεριέλαβε το τοπίο και την αλήθεια του ως ένα επιπλέον δραματουργικό στοιχείο στην αφήγησή της.

 

 

HORSEPOWER του Σπύρου Σκάνδαλου

 

Η ταινία

Η Μαξ, μια νέα καλλιτέχνις, δεν μπορεί να κορυφώσει. Εκθέτει ένα γλυπτό και η παρέα της την κοροϊδεύει. Προσπαθώντας να ξεμπλοκάρει τη σεξουαλικότητά της, χάνεται στις φαντασιώσεις της, όπου κρύβεται ένα μαύρο άλογο.

Ο σκηνοθέτης

O Σπύρος Σκάνδαλος είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος που γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Οπτικοακουστικές Τέχνες στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Η πρώτη του μικρού μήκους, «Ιλένα», πήρε το βραβείο «Καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας» και το Βραβείο Κοινού στον 2ο Διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους του Ιδρύματος Ωνάση. Επίσης απέσπασε το βραβείο του GSC στο 37ο Φεστιβάλ Δράμας. Το 2017 σκηνοθέτησε μια σειρά ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ3 και το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Σκέφτομαι τα Κορίτσια που Αγάπησαν» το οποίο έκανε πρεμιέρα στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Λεβα» έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ στην Αργεντινή, το Μπαγκλαντές, την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Βρετανία. Το «Marcia”» ένα σχέδιο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, εξασφάλισε την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ιονικής Τράπεζας. Ο Σπύρος έχει μόλις ολοκληρώσει τη μικρού μήκους μυθοπλασίας «Horsepower» και αναπτύσσει την επόμενη.

 

Ο ΦΟΙΤΗΤΗΣ του Βασίλειου Καλαμάκη

 

Η ταινία

Εμπνευσμένη από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, παρακολουθούμε τα τελευταία λεπτά που διαδραματίζονται μέσα στο άρμα, από την ώρα της εξαγγελίας της διαταγής μέχρι και την ιστορική ρίψη της κεντρικής πύλης του Πολυτεχνείου, η οποία σήμανε και την λήξη των διαδηλώσεων εναντίον του Δικτατορικού καθεστώτος.

Ο σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976 και σπούδασε σκηνοθεσία στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και ΒΑ στο Queen Margaret University. Ιδρυσε την εταιρεία παραγωγής GRUMPY GORILLA FILMS και τώρα βρίσκεται σε development της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας, κομμάτι της οποίας είναι και o «Φοιτητής». Το σενάριο της μεγάλου μήκους με τίτλο «Αντί» έχει βραβευθεί από την Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδος, συμμετείχε με επιτυχία στο MFI script 2 film workshop και επελέγη επίσημα στο διαγωνιστικό Development fund του Cinemed στο Montpellier.

 

ΑΜΥΓΔΑΛΗ της Μαρίας Χατζάκου

Η ταινία

Δύο αδερφές, η Άννα και η Μελίνα, περνούν τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού στο εξοχικό τους, στη Νέα Μάκρη. Η Άννα κάνει πάρτυ για την ενηλικίωση της και το μόνο που θέλει είναι να περάσει την μέρα της με την Μαρία, το καλοκαιρινό της φλερτ. Η Μελίνα αγαπάει εμμονικά την Άννα και δεν καταλαβαίνει γιατί δεν είναι καλεσμένη στο πάρτυ. Ξέρει όμως ότι ως party crasher μπορεί να κάνει αυτό το βράδυ αξέχαστο για την μεγάλη της αδερφή.

Η σκηνοθέτης

Η Μαρία Χατζάκου είναι παραγωγός, σεναριογράφος, και μουσικός με έδρα την Αθήνα. Σπούδασε Φιλμ & Βίντεο στο London College of Printing του London Institute. Εργάστηκε ως film programmer στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας (2000-2004) και μετά στο Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης (2005-2008).
Το 2007 ξεκίνησε τη συνεργασία της με την εταιρία παραγωγής Haos Film και την Αθηνά Τσαγγάρη, και δούλεψε ως παραγωγός σε όλα τα πρότζεκτ της Haos μέχρι το 2019.
Το «Attenberg» (σενάριο & σκηνοθεσία Αθηνά Τσαγγάρη, 2010) ήταν η πρώτη της παραγωγή.
Το 2011, επιλέχθηκε να πάρει μέρος στο φόρουμ “Producers on the Move”,του European Film Promotion, στο φεστιβάλ Καννών.

 

 

The post Εκτάκτως τη Κυριακή 12/12 η β΄μέρα του Φεστιβάλ της Δράμας στην Άνδρο appeared first on Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου.