ΕΠΙΤΟΠΟΥ 2017, 08.07-28.08.2017

 

To 2017 σηματοδοτεί την αρχή της ανά διετία υλοποίησης του ΕΠΙΤΟΠΟΥ.

Σε μια εποχή όπου χαράσσονται νέες διαχωριστικές γραμμές, γεωγραφικές και νοηματικές, ο χώρος της Άνδρου δεν προσδιορίζεται μονοδιάστατα σε στενά γεωγραφικά και πολιτισμικά σύνορα, αλλά ως κομμάτι μιας ευρύτερης περιφέρειας της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Για το 2017, καλούμε καλλιτέχνες με ευρύτερη βιωματική εμπειρία του τόπου, μια εμπειρία που εμπνέει, αντανακλά ή ακόμα αποτελεί το ίδιο το έργο τους. Καλλιτέχνες που ζούν και δουλεύουν μεταξύ δύο χωρών, μεταξύ δύο πολιτισμών, καλλιτέχνες που βρίσκονται ‘στο μεταξύ ’. Το έργο τους θα διευρύνει και θα εμπλουτίσει τη συλλογική καλλιτεχνική τους εμπειρία αλλά και αυτή κάθε κατοίκου ως θεατή-αποδέκτη αλλά και συνεργού της δράσης. Συνεχίζουμε με δημιουργούς διαφορετικού κοινωνικού και πολιτιστικού υπόβαθρου να συνευρίσκονται στη φύση και να μοιράζονται με τους απλούς ανθρώπους μερικές στιγμές υπέρβασης.

Με την έκδοση του καταλόγου για τα τρία χρόνια του ΕΠΙΤΟΠΟΥ το 2016, αποτιμήθηκε το αποτέλεσμα τριών ετών συνεύρεσης, διάδρασης και υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας προς την πρόταση η οποία εγγράφηκε στη συλλογική μνήμη και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού αλλά και ανθρώπινου τοπίου του νησιού.

Τέλος η ανά διετία υλοποίηση της πρότασης σηματοδοτείται με την ένταξη στα πλαίσια του ΕΠΙΤΟΠΟΥ ενός καλλιτεχνικού εργαστηρίου για παιδιά. Η πρόσφατη ίδρυση αυτόνομου φορέα μας επέτρεψε τον σχεδιασμό της ιδέας αυτής και την ένταξή της στα πλαίσια της διοργάνωσης του 2017.

Ευελπιστούμε ότι με την υποστήριξή σας θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της 4ης έκδοσης που περιλαμβάνει:

ΕΠΙΤΟΠΟΥ 17 – διαδρομή
εφήμερες εικαστικές επεμβάσεις in situ

Τα έργα εγγράφονται σε τμήμα περίπου 2.200 μ. μιας παλαιάς πεζοπορικής διαδρομής που ενώνει τη Χώρα της Άνδρου με το χωριό Λειβάδια και διασχίζει μια κοιλάδα με ιδιαίτερο φυσικό και αρχιτεκτονικό πλούτο.

 • Εκτός διαδρομής, τρεις εγκαταστάσεις ή περφόρμανς προγραμματίζονται στη Χώρα της Άνδρου, στον εξωτερικο χώρο της Καιρείου Βιβλιοθήκης και στις πλατείες Αγ. Γεωργίου και Αφανή Ναύτη.
 • Η ηχητική εγκατάσταση των καλλιτεχών Ε. Χαλυβοπούλου και Tim Ward σχεδιάζεται για τον εξωτερικό χώρο της διαδρομής. ( οι τεχνικές λεπτομέρειες της εγκατάστασης θα μελετηθούν από τους καλλιτέχνες τον Απρίλιο )
 • Ημερήσιο πεζοπορικό εργαστήριο με συμμετοχή κατοίκων (15 άτομα το μέγιστο) περιλαμβάνεται στη πρόταση της Πορτογαλλίδας καλλιτέχνιδας Gabriela Albergaria για την δημιουργία μίας σειράς σχεδίων γύρω από τα « αφανή σημεία της φύσης ». Μία πρόταση διείσδυσης του σύχγρονου κορεσμένου βλέμματος σε άγνωστα σημεία του περιβάλλοντος που ανακαλύπτουν και αποτυπώνουν από κοινού σε χαρτί καλλιτέχνης και συμμετέχοντες.

ΕΠΙΤΟΠΟΥ17 | Ημερομηνίες*

 • Εγκαίνια: Σάββατο 8 Ιουλίου, 19:30, Λειβάδια. Περίπατος κατά μήκος πεζοπορικής διαδρομής διάρκειας 1 ώρας περίπου και παρουσίαση των έργων από τους καλλιτέχνες. Κέρασμα από τους κατοίκους του χωριού.
 • Κυριακή 9 Ιουλίου, 21:00, σινέ Αυλή, Χώρα. Παρουσίαση της έκδοσης και των έργων με την συμμετοχή των καλλιτεχνών, συζήτηση με το κοινό. Προβολή της ταινίας ΕΠΙΤΟΠΟΥ15
  27 Αυγούστου, 20:00, Λειβάδια.  Συνάντηση για τους κατοίκους του χωριού, δημοτικό σχολείο.

Το ΕΠΙΤΟΠΟΥ17 περιλαμβάνει:

 • 1-10 Ιουλίου: καλλιτεχνική φιλοξενία ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, Λειβάδια Άνδρου
 • 5-12 Ιουλίου: Workshop για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών, Λειβάδια Άνδρου και Χώρα.
 • 5-6-7 Ιουλίου, 10:30-13:30: Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους δημιουργούς κατά την διάρκεια στης υλοποίησης των έργων, Λειβάδια.
 • 10-11-12 Ιουλίου,19:000-21:00: Το εργαστήριο κορυφωνέται με μεγάλο εφήμερο συλλογικό έργο στην Πλατεία Αφανή Ναύτη, Χώρα.
 • 6 Ιουλίου,19:000-21:00: Workshop ήχου για όλους, διάρκειας 2 ωρών, υπεύθυνος workshop Tim Ward, Πλατεία Άγίου Γεωργίου, Χώρα.
 • 11 Ιουλίου,10:30-13:30 &18:30-20:30: Workshop για ενήλικες διάρκειας μίας ημέρας, υπεύθυνη workshop Gabriela Albergaria, Λειβάδια
 • 8 Ιουλίου – 28 Αυγούστου: ξεναγήσεις με παρουσίαση των έργων κατά μήκος της πεζοπορικής διαδρομής στα Λειβάδια, διάρκεια 1 ώρα.

*Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις και νέες που ανακοινώνονται εν καιρώ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, γίνονται στην ύπαιθρο.
ΕΠΙΤΟΠΟΥ 17 – καλλιτέχνες: Gabriela Albergaria ( Πορτογαλία & Άγγλία), Ελεάννα Μπαλέση (Ελλάδα), Χρήστος Κυριτόπουλος-Νίνας (Ελλάδα), Stéphanie Saadé (Λίβανος & Γαλλία), Marie-Line an Vuuren-Kercret (Γαλλία & Ολλανδία), Εφη Χαλυβοπούλου (Ελλάδα) & Tim Ward (Άγγλία & Ελλάδα), Ευγένιος Χασιώτης (Ελλάδα),
ΕΠΙΤΟΠΟΥ 17 – workshop: Νικόλας Καρναμπατίδης, Βασίλης Καβουρίδης

ΕΠΙΤΟΠΟΥ17 – οι εμπλεκόμενοι

Όπως και στις τρεις προηγούμενες εκδόσεις, το ΕΠΙΤΟΠΟΥ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου.
Η 4η έκδοση εγγράφεται στα πολιτιστικά δρώμενα του πολιτιστικού συλλόγου ΕΠΙΤΟΠΟΥ |ΕPIΙΤΟPOU, θέση Σκάφες, Λειβάδια, 84500 Άνδρος
Καλλιτεχνική επιμέλεια, οργάνωση, σύνταξη κειμένων: E. Τ. Bony, εικαστικός.
Επιμέλεια εντύπων, βίντεο, φωτογραφική τεκμηρίωση και επικοινωνία: C. Bony.
Καλλιτεχνικός σύμβουλος : Έφη Χαλυβοπούλου, εικαστικός, Head of Visual Arts and Art History, Deree –ACG
Σύμβουλοι οργάνωση-διοίκηση συλλόγου: Αθηνά Κυρτάτα, φιλότεχνος, Αναστάσιος Αντωνόπουλος, πολιτικός μηχανικός.
Υπεύθυνη επικοινωνίας, αναζήτηση χορηγιών: Λουκία Αργυριάδου, Μουσειολογία – Διαχείριση Πολιτισμού ΑΠΘ
Υπεύθυνη παιδαγωγικού προγράμματος: Πηνελόπη Βλασσοπούλου, εικαστικός
Βοηθοί – συντονισμός καλλιτεχνών και οργάνωση: Αλίκη Ντουνιά, επικοινωνία & ιστορία της τέχνης, Deree, φοιτήτρια
– φωτογράφιση – βίντεο: Eole-Νicolas Bony, κιν|φικές σπουδές, Université Paris-Diderot-ParisVII, master, φοιτητής
Τεχνική υποστήριξη: Οικοδομικές επιχειρήσεις Ψαρρός
Μετακινήσεις: Ναυτικό πρακτορείο « Πλόες »

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.epitopou.com & https://www.facebook.com/epitopou.gr
Τηλ.: 22820 22435 / 698 32 66 574 Email: epitopou.andros@gmail.com